Results 1 to 3 of 3

Thread: Aprilaire 5000 EAC - metal buzzing noise

  1. #1
    Join Date
    Jun 2020
    Posts
    2
    Post Likes

    Aprilaire 5000 EAC - metal buzzing noise

    Hi all,

    I have an older Aprilaire 5000 EAC (installed 2005) and noticed this cooling season I'm hearing a metal buzzing sound coming from the air return side of the unit, noise stops as soon as the EAC is switched off. I can't imagine this is normal. Media filter has been replaced recently and is clean. Any suggestions on what might be happening?

    Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Northern NV
    Posts
    2,555
    Post Likes
    Perhaps a loose ionizer wire? Did you replace the media, or a tech?
    A dying culture invariably exhibits personal rudeness. Bad manners. Lack of consideration for others in minor matters. A loss of politeness, of gentle manners, is more significant than is a riot.
    ― Robert A. Heinlein

  3. #3
    Join Date
    Jun 2020
    Posts
    2
    Post Likes
    Thread Starter
    I replaced the media.

    I think you're right about the ionizing wire, I took the whole thing apart last night to give it a thorough cleaning and while I didn't notice any particular wire being loose, I was able to replicate the sound by sort of lightly plucking one of the ionizing wires. That's definitely the noise. Can these be re-tightened? Or would I need to purchase a new one?

    Thanks for the reply!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •