Results 1 to 6 of 6

Thread: Duplex toggle dimmer, any such thing?

  1. #1
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Western piedmont of Carolinas
    Posts
    3,043
    Post Likes

    Duplex toggle dimmer, any such thing?

    I installed a TAL06P2 toggle dimmer switch in my LR, I like it. I now want one in my kitchen, but it has a horizontal duplex, and one vertical single. All are 3 way, do they make such a thing?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    3,536
    Post Likes
    If there are just two switches, you could replace the Single “Vertical” switch with a dimmer. There aren’t any Duplex Dimmers. Also, if the Single Switch is in a awkward location, there are remote control dimmers that will fit in standard light fixture boxes. They will not fit in shallow boxes or ones that are crowded with a lot wires!
    Retired, after 43 Years

  3. #3
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Dayton Oh
    Posts
    2,896
    Post Likes
    Quote Originally Posted by mlock View Post
    I installed a TAL06P2 toggle dimmer switch in my LR, I like it. I now want one in my kitchen, but it has a horizontal duplex, and one vertical single. All are 3 way, do they make such a thing?
    I’m trying to picture this in my head and can’t. Have a pic?

    Do you mean the whole box is rotated 90*? Or where an outlet once was is now a switch/outlet combo, plus a standard switch?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    3,536
    Post Likes
    Just do a Internet Search, enter “Duplex Switch.” They come in SPST and SPDT (Three-way) configurations. There are no Dimmers in this configuration, there’s not enough area in the switch to dissipate the heat.
    Retired, after 43 Years

  5. #5
    Join Date
    Mar 2016
    Location
    Dayton Oh
    Posts
    2,896
    Post Likes
    Quote Originally Posted by madhat View Post
    Just do a Internet Search, enter “Duplex Switch.” They come in SPST and SPDT (Three-way) configurations. There are no Dimmers in this configuration, there’s not enough area in the switch to dissipate the heat.
    . That’s what I figured it was but just wanted to confirm we were all using the same terms!

    Could always take the box out and put a cut in 3 gang box then you would have space for dimmers.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #6
    Join Date
    Jun 2020
    Posts
    3
    Post Likes
    Quote Originally Posted by jbhenergy View Post
    Could always take the box out and put a cut in 3 gang box then you would have space for dimmers.
    Thank you, very interesting functional solution!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •