Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Join Date
    Nov 2001
    Posts
    58
    Post Likes

    Gas Fireplae problem

    My Heat-n-Glo(6000DVTFL) fireplace wont ignite the main burner. I just replaced the thermopile, and it dident solve the problem. The Pilot light works fine and stays lit. When I flip the button to turn it on noting happens. Any idea what would keep the main burner from igniting? It wont ignite from either the wall switch or the smaller switch by the valve.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    Ontari-ari-ari-o
    Posts
    1,545
    Post Likes
    Probably blocked up by a spider nest or a bee that got seriously lost.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Columbus Ohio
    Posts
    17
    Post Likes
    I worked on a fireplace not long ago, it had both a thermopile and thermocouple. I replaced the thermopile which solved my issue, in order for the gas valve to open the thermocouple and thermopile need to sense the flame.

    Take emery cloth to the thermocouple and see if that changes anything.

    Rollout would suggest a dirty or blocked orifices.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2018
    Location
    Georgia
    Posts
    1
    Post Likes
    Im working on some Gas logs for a customer and having the same issue. Pilot lights and stays lit for an hour or so and finally the main burner will turn on. The assembly has both thermopile and thermocouple. From my understanding the thermocouple detects proves pilot flame and the thermopile turns the main valve on. I've tested millivolts for the thermopile and have above the recommended millivolts signal (325mv +), but still no main burner. I assume I have a faulty Gas Valve. Anyone else run into this similar issue?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor MagazineThe place where Electrical professionals meet.