Results 1 to 7 of 7

Hybrid View

  1. #1

    Exclamation Water source heat pumps

    I have 3 heat pumps that go off on high head pressure only in the hot summer months. Not sure why this happens. Has anyone had this happen on other systems. Here are the Model#s.
    GPU-1 Model No. -TTH026AGS40ELPS Serial No. - L13781181
    GPU-2 Model No. -TSHO18BGS40ELWS Serial No. - L13781140
    GPU-3 Model No. -TTH026AGS40ELPS Serial No. - L13781180
    The system has pumps individual pumps for each unit on the loop. There is a well field for the system. The system works fine all year untill the outside air reaches 90degrees or higher.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Beatrice, NE
    Posts
    1,748
    Sounds like your loop isn't rejecting enough heat. It probably does the same thing in the winter, you just don't know it cause the backup heat hides it.

    I found one 18 ton on 16 ton loop.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    South Carolina
    Posts
    11
    Is loop temp high? I would start there then go to water flow. Water setter could be set to low or could have stopped up lines. I've had to back wash a few with the same problem.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    USA
    Posts
    13
    Hi head pressure is caused by too warm a water loop or water flowing too slowly. (assuming all equipment is A OK) You should see a 10-12 degree temperature rise between heat exchnager entering and leaving water temperatures. EWT higher than 110 degrees F. is NOT COOL.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Georgetown Delaware
    Posts
    197
    Agreed,

    High head pressure can be a direct result of the ewt. In the big install book, not the pamphlet there is a chart that reflects what the head pressure should be for any given ewt. If the gas charges are a little off, the units are more prone to lock outs at the extreme ends of their ranges in regard to ewt.
    Eric

  6. #6
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Northeast
    Posts
    210
    How many units are on the loop? Where are the 3 HPs located on the loop? Is it a single pipe loop?

  7. #7
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    East coast USA
    Posts
    925
    Quote Originally Posted by twistor View Post
    I have 3 heat pumps that go off on high head pressure only in the hot summer months. Not sure why this happens. Has anyone had this happen on other systems. Here are the Model#s.
    GPU-1 Model No. -TTH026AGS40ELPS Serial No. - L13781181
    GPU-2 Model No. -TSHO18BGS40ELWS Serial No. - L13781140
    GPU-3 Model No. -TTH026AGS40ELPS Serial No. - L13781180
    The system has pumps individual pumps for each unit on the loop. There is a well field for the system. The system works fine all year untill the outside air reaches 90degrees or higher.
    we give all this advice and he doesn't come back to tell us anything. We don't even know what the EWT's are. those unit could be pipe in backwards. we need to know what the entering and leaving waters temps are for each unit. otherwise its a waste of time.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event