Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 27 to 30 of 30
  1. #27
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    9
    Quote Originally Posted by crmont View Post
    Previously you said the expansion valve was replaced to fix your initial problem but in your latest post you cited the reversing valve as having been replaced. .. which is it?
    Honestly, I don't know. It's the valve that switches it over into defrost and makes it go into the whoosh.

    I called our local distributor for Ruud, explained the whole thing to them, and they think it's a wiring issue. Referred me to a local contractor who is both HVAC and a licensed electrician. I have a call in to them, but can't get them to call me back.

    Still haven't heard from my latest HVAC guy who has been doing all the most recent repairs. He was pretty upset when I called two hours after he'd left the last time to tell him it had blown another fuse...but I'm getting pretty aggravated at having a heat pump that doesn't work. We won't even go into the $350 electric bill from running emergency heat the majority of last month.

    This makes me wonder if there hasn't been an issue with the wiring all along. It certainly would explain the wonky thermostat.

  2. #28
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Pacific Northwest
    Posts
    2,267
    The initial overheating without a call for heat (your description) could not be caused by a failed RV or TXV.

    What I suspect happened was that the outdoor sensor wire was too close to the power circuit or compressor leads of the heat pump. Honeywell has determined that a flaw exists with your thermostat that causes the "running away" of the system and eventual failure of the thermostat when this condition exists.

    While I've experienced This phenomenon first hand, I cannot remember if blown fuses were also part of the failure.

    Separating the outdoor temperature sensor wires from any 220v circuit is a must with the 8000. If you find that the condition did indeed exist with your system then it's likely that the thermostat may have to be replaced as well.

  3. #29
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    9
    Okay, the latest - Very, very nice HVAC specialist came out. She is also the licensed electrician. Completely different attitude about getting this thing fixed, and I have hope!

    She changed a couple of things around on the wiring (there were a couple extra wires not in use, leftover from install) and she switched the red wire to one of those. (Low voltage.) But then when we kicked on the heat pump, it kept shutting down with a high-pressure alert. (Yes, that is new.) We switched over to AC (as it's 80 degrees here today), and it is running smoothly. She's going to do some research and get back to me, and I'm going to monitor the unit for any changes.

    Someone here mentioned something about a filter possibly being stopped up or a line being stopped up - there is a two-way cannister thing on one of the lines, and she is wondering if that could be causing the high-pressure shutdown. (The code for that was 23, in case anyone wonders.) Do any of you know if that can stop up going one way (heat) but not the other (cool)? She's going to do research and find out, but if someone here knows, I can tell her where to go to find the details....

    The blower motor is fine, the filter is fine, coil is clear on both units, all the things the Troubleshooter guide said to check, check fine. So the obvious answers as to why we're tripping the high-pressure alert, thus shutting the outdoor unit down for safety, are al negative.

    Anyhow, that's where we are at. Still haven't heard from my previous guy, and I'm going to call him, probably tomorrow, and settle up with him.

    Thanks for your help, everyone.

  4. #30
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Atlanta GA area
    Posts
    21,286
    I have not read the entire thread... however if it runs fine in AC yet not in HP, and the problem is high pressure shutdown... then there is something specific to the heat cycle.

    First... I see either/or/both the reversing valve and TXV (was that the outdoor or indoor TXV) have been replaced. Please specify.

    Either there is a restriction in the refrigeration circuit which only happens in heat mode... or there is not enough air going over the indoor coil to extract the heat being sent inside.

    Tell you what: Count all the registers and their sizes (separate the supply and return registers), and post the counts... like this:
    Supply:
    4 vents with a 6" pipe behind them,
    4 vents with a 8" pipe behind them,
    etc...
    Return:
    2 vents with a 12" pipe behind them,
    1 vent with a 16" pipe behind it.

    How to tell what pipe is behind it? Look through the opening and you will see a round area... might take one or two covers off (remove the screws) to tell which size is which until you get the hang of it.

    I should be able to give you a rough idea if there is enough ductwork from this.
    GA-HVAC-Tech

    Quality work at a fair price with excellent customer service!

    Romans Ch's 5-6-7-8

    2 Chronicles 7:14

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event