Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 13 of 35

Thread: ucp2

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Not in Iran
    Posts
    1,091

    ucp2

    i am working with a

    rtaa 0804xl01a3dobp


    u00g02355

    working on and 80 ton air cooled trane., issue is that machine will trip on low evap temp and other diag due to cooler weather., what i would like to do is upgrade the ucp2 , not to a 530 , just add more ct's, if possiable, and be able to enable soft load., i have called the trane office, they are supposed to get back with me on this., any suggestions? can this be done?., i would think to upload software for what i am wanting to do..,
    no signature blast'em man blast'em
    !!!KILL THE TERRORIST!!!

  2. #2
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ottawa canada
    Posts
    2,045
    SAY WHAT ???????
    What do Ct's have to do with low evap temp ???????
    UCP 2 already has a soft load capability ( if you know how to use it )
    The 64 roars to life Whoo hoo ...shes a rolling chassis .
    You bend em" I"ll mend em" !!!!!!!
    I"m not a service tech.. I"m a thermodynamic transfer analyst & strategic system sustainability specialist
    Best Austin Healey In Show twice in 2013 .....All those hrs paid off .

  3. #3
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Not in Iran
    Posts
    1,091
    Quote Originally Posted by graham View Post
    SAY WHAT ???????
    What do Ct's have to do with low evap temp ???????
    UCP 2 already has a soft load capability ( if you know how to use it )
    i may have tried to explain alot in a little if that makes since.,., i was thinking to also add more ct's for unbalance , current ect.,.,

    what i am tring to do is to be able to enable soft load on ucp2., had another tech tell me that i need to go into service settings and play with low water temp, low refrig temp, and leave water temp., that the three of these combined and configured correctly that will help the nusince call.,
    now i can change the confiuration in those three to keep them as far apart,, but not freezing,, as possiable to avoid a call.,
    no signature blast'em man blast'em
    !!!KILL THE TERRORIST!!!

  4. #4
    Join Date
    May 2008
    Location
    Central Pennsylvania
    Posts
    441
    Quote Originally Posted by mlkwal1 View Post
    i may have tried to explain alot in a little if that makes since.,., i was thinking to also add more ct's for unbalance , current ect.,.,

    what i am tring to do is to be able to enable soft load on ucp2., had another tech tell me that i need to go into service settings and play with low water temp, low refrig temp, and leave water temp., that the three of these combined and configured correctly that will help the nusince call.,
    now i can change the confiuration in those three to keep them as far apart,, but not freezing,, as possiable to avoid a call.,
    I know your in Florida so maybe you're machine is not equipt with the low ambient options. I would also guess that you are running straight water through the chiller and not glycol? The other tech is correct that the configuration can be changed but those settings are normally only changed if your running a glycol mix through the chiller, default settings are for water. Have you checked other possible issues like water flow and refrigerant charge? I'm sure if you post the full model number, one of the Trane guys on here will be able to tell you what the ODA temp design is for this chiller, I forget without looking it up. Good luck!

  5. #5
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Not in Iran
    Posts
    1,091

    Talking

    Quote Originally Posted by chillerguy81 View Post
    I know your in Florida so maybe you're machine is not equipt with the low ambient options. I would also guess that you are running straight water through the chiller and not glycol? The other tech is correct that the configuration can be changed but those settings are normally only changed if your running a glycol mix through the chiller, default settings are for water. Have you checked other possible issues like water flow and refrigerant charge? I'm sure if you post the full model number, one of the Trane guys on here will be able to tell you what the ODA design is for this chiller, I forget without looking it up. Good luck!
    that makes since., i am certain that does not have the soft load option ., i am familuar with the ucp 1 and 2., i have 2 rthc with the ucp2 controller and the option is enabled, not only that but its there!!!.,,. idk, that is why i was asking.,.

    and as far as the ct's ., i have read/seen somewhere that there were 2 sets of ct's on the power.,.,

    u say u know what i say.,.,usay??
    no signature blast'em man blast'em
    !!!KILL THE TERRORIST!!!

  6. #6
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    UK.
    Posts
    21
    As far as I am aware the Ucp on an RTAA is not upgradable like that. You could try low ambient mods like fitting condenser fan speed controllers.

  7. #7
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Not in Iran
    Posts
    1,091
    Quote Originally Posted by CoolFox View Post
    As far as I am aware the Ucp on an RTAA is not upgradable like that. You could try low ambient mods like fitting condenser fan speed controllers.
    i was considering that as well., just didnt know what would be the most cost effective to customer to avoid the call he is worried about., actually , not very often does it really trip, however it does and thay dont want that.,
    no signature blast'em man blast'em
    !!!KILL THE TERRORIST!!!

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    17
    Quote Originally Posted by CoolFox View Post
    As far as I am aware the Ucp on an RTAA is not upgradable like that. You could try low ambient mods like fitting condenser fan speed controllers.
    This model should alreaady have low ambient fans, the fist 2 after the control cabinet, if not this is a good idea, under low ambient conditions this is your best bet

  9. #9
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ottawa canada
    Posts
    2,045
    The controller already has CT's so what will adding more do ????????
    You have a refrigerant temp issue and your leaping in with both feet to look for what ????
    Start at the beginning and look for the obvious problem first .
    The 64 roars to life Whoo hoo ...shes a rolling chassis .
    You bend em" I"ll mend em" !!!!!!!
    I"m not a service tech.. I"m a thermodynamic transfer analyst & strategic system sustainability specialist
    Best Austin Healey In Show twice in 2013 .....All those hrs paid off .

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    17
    Quote Originally Posted by mlkwal1 View Post
    i am working with a

    rtaa 0804xl01a3dobp


    u00g02355

    working on and 80 ton air cooled trane., issue is that machine will trip on low evap temp and other diag due to cooler weather., what i would like to do is upgrade the ucp2 , not to a 530 , just add more ct's, if possiable, and be able to enable soft load., i have called the trane office, they are supposed to get back with me on this., any suggestions? can this be done?., i would think to upload software for what i am wanting to do..,
    I'm just trying to figure out why your needing a software upgrade when there are other issues to address if your tripping low evap"meaning the weater temp is below 34 degrees for 300 seconds"

  11. #11
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ottawa canada
    Posts
    2,045
    Jayguy..... where are you when we need you ???? Mlkwal is looking for a copy of the IOM for the 80/125 ton RTAA with UCP2 style controls ..........do you have a copy written in Swaahilli you could send him ????
    The 64 roars to life Whoo hoo ...shes a rolling chassis .
    You bend em" I"ll mend em" !!!!!!!
    I"m not a service tech.. I"m a thermodynamic transfer analyst & strategic system sustainability specialist
    Best Austin Healey In Show twice in 2013 .....All those hrs paid off .

  12. #12
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Mixing oil and fire with a big spoon.
    Posts
    4,349
    Quote Originally Posted by graham View Post
    Jayguy..... where are you when we need you ???? Mlkwal is looking for a copy of the IOM for the 80/125 ton RTAA with UCP2 style controls ..........do you have a copy written in Swaahilli you could send him ????


    now THAT is funny!

    this chiller does not have 'softload'...at least not like it is applied to the other screw chiller products.

    Standard Ambient from the factory is 15F...Low Ambent Kit allows it to go to -10F. According to the model number, this unit is a Standard Ambient unit.

    attached is the closest i could get to swahili
    Attached Files Attached Files
    "Mother" is the name for God on the lips and hearts of children....The Crow

  13. #13
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Not in Iran
    Posts
    1,091
    Quote Originally Posted by jayguy View Post


    now THAT is funny!

    this chiller does not have 'softload'...at least not like it is applied to the other screw chiller products.

    Standard Ambient from the factory is 15F...Low Ambent Kit allows it to go to -10F. According to the model number, this unit is a Standard Ambient unit.

    attached is the closest i could get to swahili


    nice
    no signature blast'em man blast'em
    !!!KILL THE TERRORIST!!!

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event