Results 1 to 8 of 8

Thread: lp gas

  1. #1
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    146
    hope someone can reply..

    does or can lp gas freeze.. a tank gauge says that there is 70 psi in tank... i start unit up ( bryant gas furnace ) and it does all normal things then inducer motor starts and then surface ingitor glows, then i hear a click ( gas valve opens ) it tries this for three times.. then i loosen the union on gas line and nothing comes out... The tank is approx. 100 ft from furnace.. gas ran through copper line... i think the gas line might have been not buried down i ground enough...

    How can any condensation get into line..??

    help

  2. #2
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lancaster PA
    Posts
    68,535
    Theres moisture in it when the lp company delivers it.

    You might have a frozen reg at the tank, or your secondary might be frozen.
    Contractor locator map

    How-to-apply-for-Professional

    How many times must one fix something before it is fixed?

  3. #3
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Robards KY
    Posts
    269
    Frozen regulator gets my vote,too.Take a dish towel and soak it in warm/hot water and wrap it around the regulator.Afer 5/10min. try the furnace again.If it lights thats the problem.Call your L/P provider and ask them to replace it.

  4. #4
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    SouthBlomfield,OH (outside columbus,Oh)
    Posts
    219
    Is there gas in the tank? See LP gas don't freeze. In fact propane gas is used in the U.K. as a refrigerant. Propane has a flash point of about -44 deg.f(if I remember right). Where you are at it don't go below 0 for long right? Or it could be just like the other guy's said there could be water in the line.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2001
    Posts
    1,874
    Could be someone is playing a trick,
    Did you check the valve on the tank ?
    Could be some one turned it off.

    The lines are usaully only about 4 to 6 inches in the ground.
    If you try to fail, and succeed.
    Which have you done ?



  6. #6
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Emerald Coast
    Posts
    943

    Hmm

    It can be both the guage and/or the regulator frozen.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    New Hampshire
    Posts
    2,666
    The 70 is %, not psi.
    Call the propane company. Like others say it could be bad gauge. Do you know when your last delivery was?
    It could be frozen regulator due to moisture in the tank.
    I don't advise you messing with the gas lines. Our customers aren't afraid of calling us at all hours of the day or night. Why are you?
    If its a problem with moisture in the tank and, or bad regulator there is no service charge. We will fix it for free.
    Just call them.

    Tell them about the gas line you disconnected so they can make sure there are no leaks.


    [Edited by oil lp man on 01-30-2005 at 09:55 AM]

  8. #8
    Join Date
    Mar 2001
    Posts
    155
    Do you have any other appliances on LP ? Are they working ? This would tell you if your regulator(s) are frozen or not. If it turns out to be a frozen regulator(s), your LP supplier can change out the regulator(s) and they can also add some mythanol to your tank to resolve any moisture problems in the gas.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event