Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 13 of 20

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    11

    Trane WSHP - Please help

    I have a GEHB042.....heat pump that is having problems with high head pressure. The suction pressure seems to be fine. Eventually it shuts down when the source water reaches 100 degrees or above. . Trane is telling me that these H.P's are good to 115 degrees incoming water. The spec sheet for the unit says 95 degrees. As I continue to work on these HP's, I just don't know what to believe. I've had trouble with this unit before. The cond coil has been replaced and that helped for a while. I know it's not overcharged as I had to recover and weigh it back in after I serviced it. The gpm is ok as I had the system balanced to specs. I'm not sure what else to look at. I keep reading on this site about these WSHP's and how Trane is having a lot of trouble with them. I'm not very pleased....I have 44 of these H.P's in this building, and half of them I can't even get to. Any suggestions would be helpful. Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    maryland
    Posts
    1,355
    What are the entering and leaving water temps? Basically what I'm getting at is: what is the approach of the unit?
    Saving the world...one service call at a time.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    11
    Depending on the outside temps and what time of day it is, the entering water temps are between 95 and 104 degrees, and the leaving temps are around 115 degrees. The highest I have ever seen the geo loop entering the heat pumps is 107 degrees.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by mallron View Post
    What are the entering and leaving water temps? Basically what I'm getting at is: what is the approach of the unit?
    Depending on the outside temps and what time of day it is, the entering temps are between 95 and 104 degrees, and the leaving temps are approx 115 degrees. The highest I have ever seen the entering temps is 107 degrees, and that was about a full week of 90+ degrees outside.

  5. #5
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    maryland
    Posts
    1,355
    Ok, what's the liquid line temp as compared to the leaving water temp?
    Saving the world...one service call at a time.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Gables, Florida, United States
    Posts
    95
    does it have piston?txv?

  7. #7
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by Alejandro Mart View Post
    does it have piston?txv?
    TXV.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Gables, Florida, United States
    Posts
    95
    CHECK TO SEE IF TXV IS LOCK UP.IVE HAD ON WATER SOURCE HEAT PUMPS TXVS LOCK UP AND SUCTION PRESSURES GOOD BUT HEAD PRESSURE HIGH I REMOVE THE BULB AND SEE IF PRESSURE GET BETTER

  9. #9
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Gables, Florida, United States
    Posts
    95
    Quote Originally Posted by Alejandro Mart View Post
    CHECK TO SEE IF TXV IS LOCK UP.IVE HAD ON WATER SOURCE HEAT PUMPS TXVS LOCK UP AND SUCTION PRESSURES GOOD BUT HEAD PRESSURE HIGH I REMOVE THE BULB AND SEE IF PRESSURE GET BETTER
    THEN IF IT WAS TXV REPLACE IT

  10. #10
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by mallron View Post
    Ok, what's the liquid line temp as compared to the leaving water temp?
    At the compressor, it was about 224 degrees. Unfortunately, I can't reach inside to get a temp at the coil. These units are impossible to service unless you take them down and disassemble them. The leaving temp is around 110 to 115 degrees. I think I know what you're getting at. Just an FYI, the coil was replaced about 4 months ago. It seems to me that I'm not getting any heat transfer. When I replaced the coil, and while it was on ground level, I did a test run and ran the unit with hot water (105 degrees) and it ran great. I ran it for about and hour. With the hot weather lately , it has been shutting down. This unit is mounted about 25 feet high against the ceiling. It's fed with return air from a main AHU of about 50-70 degrees depending on the time of day. It is not warm up there at all. It does have an expansion valve. Could that be causing some issues? It appears to be original with the unit. I can't think of anything else.

  11. #11
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    northern Indiana
    Posts
    114
    I'm curious why you replaced the coil?
    Was it fouled (dirty)?
    You are running at the edge water inlet temps, most rated to 110F @ 3 GPM per ton. Increased water flow will help.
    High air flow will also add to the load.

  12. #12
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    11
    Quote Originally Posted by teeball57 View Post
    I'm curious why you replaced the coil?
    Was it fouled (dirty)?
    You are running at the edge water inlet temps, most rated to 110F @ 3 GPM per ton. Increased water flow will help.
    High air flow will also add to the load.
    The original coil was fouled. When I installed the new one, it seemed to correct the problem. I don't believe it is fouled again as I have been monitoring the water quality throughout. The water flow is at the recommended specs. The building has 100% outside conditioned air running through a heat exchanger in the main AHU, going to each heat pump.

  13. #13
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    northern Indiana
    Posts
    114
    I suggest a data logger on EWT & LWT you need some exact numbers.
    You are making too many assumptions. It sounds like a water problem be it temp, flow, or fouling.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event