Results 1 to 13 of 13

Thread: 410a question!

  1. #1
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    339

    Question 410a question!

    Could someone please tell me if they ever ran into a 410a unit that was installed wrong? I would like to know what was some of the problems they saw when someone maybe did not use nitorgen or ect....
    Thanks.

  2. #2
    Join Date
    May 2001
    Location
    carthage ms
    Posts
    619
    we had one that we went behind another contractor on that installed 410 equipment and some how managed to charge it with 22 and then couldnt figure out why it woulnt cool and walked a way
    The 2008 NATE TOP TECH!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Alabama
    Posts
    658

    wrong txv

    had one where a contractor put in the wrong a/h on a change out.

    had a r-22 txv in it. didn't work to good with 410a.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Lancaster PA
    Posts
    66,833
    Not using nitrogen on a R410A system will have no more effect then on an R22 system.
    Contractor locator map

    How-to-apply-for-Professional

    How many times must one fix something before it is fixed?

  5. #5
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    Houston,Tx.
    Posts
    15,522
    We had a 410A Trane unit once that we put Puron in and it would not work, it keep flashing wrong MFG. code on the board.
    __________________________________________________ ____________________________
    “Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.” –Albert Einstein

    “Experience is a hard teacher because she gives the test first, the lesson afterwards.”-Vernon Law

  6. #6
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Tn.
    Posts
    1,344
    Quote Originally Posted by Mr Bill View Post
    We had a 410A Trane unit once that we put Puron in and it would not work, it keep flashing wrong MFG. code on the board.
    Well there you go you put Puron for Carrier in LOL
    I bet people that say freon bother you like it does me.
    I get a bunch that still say freon when dealing with 410A
    thats wrong on at least 2 levels

  7. #7
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Ft.Worth,Tx
    Posts
    4,581
    Quote Originally Posted by Mr Bill View Post
    We had a 410A Trane unit once that we put Puron in and it would not work, it keep flashing wrong MFG. code on the board.
    "Everyday above ground, is a good day".
    "But everyday that you have made a difference in someones life, may insure you stay above ground a little longer".<aircooled>

  8. #8
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Round Rock
    Posts
    3,411
    What problem are you having that makes you think it wasn't installed correctly?

    I like going to Lennox and ordering a jug of Puron, it gets them everytime.

  9. #9
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Orange Park Florida
    Posts
    224
    Did you want the "pink" jug?.......Or the "Dusty Rose"one?
    Local 234
    Have Gauge$ Will Travel

  10. #10
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Morehead City, NC
    Posts
    29
    You know it's just wrong when....

    You walk up to a 410 unit for a call and it has "R-410A ONLY!!!!!" written on the access panel in fat black marker... and they wondered why it did not work right since the day it was installed - 4 of the same unit at the place, must have been the one they put in first...
    "The truth only hurts when it should"

  11. #11
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Office and warehouse in both Crystal River & New Port Richey ,FL
    Posts
    18,836
    Quote Originally Posted by Mr Bill View Post
    We had a 410A Trane unit once that we put Puron in and it would not work, it keep flashing wrong MFG. code on the board.
    As well it should!!! lol!

  12. #12

    410-a

    R410-A is a chemical make up. Puron, Environ, and the pink jug all have the same chemical #. Try to put the pink jug in trane, carrier, or lennox units and set up by sub cooling and all will operate normaly. My company is adealer of all three manufactures. I have charged all three with the PINK jug andall have given me 16 to18 degree temp drop. Our installers have also screwed up and mis matched 410-A with 22 it is a royal pain to try and clean up due to the fact oil stays in evap coil. Recomend seriuos nitro purge along with dryers and multiple changing of them. I'm still waiting for a comp failure. It's going to be a long learning process for all field techs when this happens to any one.

  13. #13
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    South Carolina
    Posts
    1,840
    Quote Originally Posted by hvacman14 View Post
    we had one that we went behind another contractor on that installed 410 equipment and some how managed to charge it with 22 and then couldnt figure out why it woulnt cool and walked a way
    sounds like alot of fun

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event