Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 13 of 27
  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    24

    am i missing something

    have a 2.5 ton carrier condenser has cooled for 2 summers real good. the other day i noticed the air has lost its bite. put my gauges on it high side it is low 150 or so low side is high 80 the air off top of condenser is cool not warm or hot like it usally is.cap is dead on 45 mfd good connections everywhere. when unit is off they do eqalize. by the way unit is a piston not a txv.indoor coil is clean outdoor coil is clean. both fans run good. suction is cold at 80 but high side line is not warm . it is like the compressor has lost some of its balls to pump . when it starts the suction goes down real slows it use to be fast and if i add ref the low side goes up the high does not move. in my 10 short years of doing hvac i have not run into an inefficient compressor is this my first. they are usually dead or shorted . this is my home system this unit is 16 years old i got off a job 3 years ago i know it is time for a new one but this is got me stumped i do get some cooling out of it but not anywhere it was before it takes all day to go from 76 to 72 outdoor is only 80 or 85. it also is only drawing 10 amps should be 14. and yes my filter is good 85 percent of my service calls are dirty filters.when it was running good low side was 60 or 65 high was225 or 250

  2. #2
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Round Rock
    Posts
    3,520
    85% of your calls are dirty filters. I wish I was that lucky, I get maybe 1 or 2 calls a month when that is the problem. I think you need to get somebody who knows what they are doing to look at it.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Winnipeg-Mb.
    Posts
    43
    what kind of furnace?
    hi-or -mid?

  4. #4
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    24
    no furnace just an attic air handler

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    west point, ga.
    Posts
    328
    Quote Originally Posted by GREATONE View Post
    have a 2.5 ton carrier condenser has cooled for 2 summers real good. the other day i noticed the air has lost its bite. put my gauges on it high side it is low 150 or so low side is high 80 the air off top of condenser is cool not warm or hot like it usally is.cap is dead on 45 mfd good connections everywhere. when unit is off they do eqalize. by the way unit is a piston not a txv.indoor coil is clean outdoor coil is clean. both fans run good. suction is cold at 80 but high side line is not warm . it is like the compressor has lost some of its balls to pump . when it starts the suction goes down real slows it use to be fast and if i add ref the low side goes up the high does not move. in my 10 short years of doing hvac i have not run into an inefficient compressor is this my first. they are usually dead or shorted . this is my home system this unit is 16 years old i got off a job 3 years ago i know it is time for a new one but this is got me stumped i do get some cooling out of it but not anywhere it was before it takes all day to go from 76 to 72 outdoor is only 80 or 85. it also is only drawing 10 amps should be 14. and yes my filter is good 85 percent of my service calls are dirty filters.when it was running good low side was 60 or 65 high was225 or 250
    Yes............you are missing the problem

  6. #6
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    24
    i was joking about the 85 percent i have run into bad caps bad contactor coils bad compressors bad compressor fan motors . it was a joking lighten up i said that because i was wating for someonr to say have you checked your filter.

  7. #7
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    24
    can somebody answer a q without talking down to sombody no wonder i dont post a lot there are a lot of jerks on this site. i am not asking how to install somthing just a troubleshooting q

  8. #8
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Jersey Shore
    Posts
    36
    Bad valves in the pumper

  9. #9
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Western NC
    Posts
    2,504
    Greatone...

    you need a lot more information is what you need.

    sounds like the valves might be going bad....but hard to tell with the little information you provided

    And everyone here is a comedian....lighten up and take a joke. Its ok....
    I fully support the military and the War on Terrorism.


    If you don't know, then don't do. If you don't know and still do, then be prepared to pay someone else a lot to undo what you did and then do it right.

    If you do know, then do. But do it right. Otherwise, you may not be doing it long.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    SW Wisconsin
    Posts
    4,888
    Quote Originally Posted by GREATONE View Post
    have a 2.5 ton carrier condenser has cooled for 2 summers real good. the other day i noticed the air has lost its bite. put my gauges on it high side it is low 150 or so low side is high 80 the air off top of condenser is cool not warm or hot like it usually is, cap is dead on @ 45 mfd good connections everywhere. when unit is off they do eqalize. by the way unit is a piston not a txv.

    Indoor coil is clean outdoor coil is clean. both fans run good. suction is cold at 80 but high side line is not warm . it is like the compressor has lost some of its balls to pump . when it starts the suction goes down real slows it use to be fast and if i add ref the low side goes up the high does not move. in my 10 short years of doing hvac i have not run into an inefficient compressor is this my first. they are usually dead or shorted.

    this is my home system this unit is 16 years old i got off a job 3 years ago i know it is time for a new one but this is got me stumped i do get some cooling out of it but not anywhere it was before it takes all day to go from 76 to 72 outdoor is only 80 or 85. it also is only drawing 10 amps should be 14. and yes my filter is good 85 percent of my service calls are dirty filters.when it was running good low side was 60 or 65 high was225 or 250
    It sounds like it could be that the piston metering device is NOT CLOSING or SEATING.

    That will raise the suction & drop the head, & it will not cool worth a hoot.
    The compressor will sound somewhat different, & since it's not doing any work the amp draw will be low.


    That condition does mimic bad compressor valves, but doubt they went, unless the E-Coil froze over lately or blower motor acted up, etc.

    Take a light weight hammer or something & strike the piston housing to see if it causes it to seat. If not pump system down & examine the piston for something holding it off its seat. Just an experienced guess, it could be something else, but I'd look at the piston first.

    The compressor may or may not be okay.
    - Darrell

  11. #11
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    24
    yea i know i need to lighten up my own girlfrend tells me that all the time . i mean i dont need to know the problem i am putting in the new condenser monday. but for my own benefit and future service calls i would like to know. have never run into this problem maybe because it is happing step by step in front of me i do not reconize the issue i am called in when they are usually dead.

  12. #12
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    west point, ga.
    Posts
    328
    Quote Originally Posted by GREATONE View Post
    can somebody answer a q without talking down to sombody no wonder i dont post a lot there are a lot of jerks on this site. i am not asking how to install somthing just a troubleshooting q
    How was that talking down?You ask what am I missing and give crappy info so I said you missed the problem.Was I wrong?

  13. #13
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    24
    if it does not seat right i would assume ther would be to much ref flow no high side back pressure and too much low side presure like i have because i am nor resticting the freon. and yes the compressor sounds a tad differant

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event