Page 1 of 7 1234567 LastLast
Results 1 to 13 of 84

Thread: Old Staefa

  1. #1

    Old Staefa

    Looking for a SM2 Service Tool for an old Smart II board system.Or the program for the laptop version that runs on Windows 95/98.Also any recommendations on replacing the front end for Web Access.

  2. #2
    You can put a Tridium AX or R2 Jace in with a Smart II driver. We do them all the time.

  3. #3
    Got an Email address?
    The service tools are hard to come by as Siemens does not sell or repair them anymore. But I do have the PC Tool program.

    Zandman

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    86
    Zandman,
    Could you send me a copy too?
    only have one MS1800 site but could come in handy.
    I tried to get a service tool from old customer but was a no go.
    Thanks

  5. #5
    Thanks ,my e-mail is
    Last edited by beenthere; 01-21-2010 at 08:56 PM. Reason: Removed email address

  6. #6
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Australia
    Posts
    24

    PC Tool

    Zandman

    Can you send it to me as well as we will be shortly servicing a staefa I think its MS2000
    Last edited by beenthere; 01-21-2010 at 08:56 PM. Reason: Removed email address

  7. #7
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Australia
    Posts
    24

    tidium AX

    Good to know tidium can support it

    What is the Staefa brick for and does the PC software get around it

  8. #8
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Ohio
    Posts
    1,716
    Along with the PC Tool for your laptop, you'll also need a Comm Port and a Staefa DB9 to RJ connector/cable. We used to get the connectors made at BlackBox for a lot cheaper, but I lost the pinout.
    Also, there's 2 flavors of Staefa DB9/RJ connectors. One is for the SM2 Card, the other is to connect to the NCRS (Node). Neither will work on the other.
    If you can't find the connector, I'll dig thru my books for it.
    jogas

  9. #9

    PC tool option.

    We took the PC tool program, put it on a USB stick with DOS, set the laptop to boot to the USB stick on start-up (but only when we want to run PC tool) and it works great. We use a Dell Latitude D610 and 620 because it has a serial port. And we make up our own cables. Since it runs in DOS and boots first it doesn't care what version of windows we have. Our Dell's run XP but we want to try it on a Vista machine just to make sure. But it should not be a problem.

    You should have seen the office explode with excitement when it hooked up for the first time. For us it was a desperate shot in the dark and we are very pleased with the results.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    86
    Stpfitter,
    Thanks for sending that! If you get a change could you look up the pin out for the PC tool cord? I looked I up in my training manual but it looks like it has been copied 400 times I can’t read pin numbers. I still have one to connect to the NCRS.

    Thanks

  11. #11

    Staefa Smart II software

    Is it possible for me to get a copy of the PC Tool software and the pin out for the DB shell. i believe I have the cable but the PC tool bit the dust with a laptop HD crash



    Thanks for the help.
    Last edited by beenthere; 01-21-2010 at 08:56 PM. Reason: Removed email address

  12. #12
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Ohio
    Posts
    1,716
    Quote Originally Posted by Bela View Post
    Is it possible for me to get a copy of the PC Tool software and the pin out for the DB shell. i believe I have the cable but the PC tool bit the dust with a laptop HD crash



    Thanks for the help.
    You've got mail.
    jogas
    Last edited by beenthere; 01-21-2010 at 08:56 PM. Reason: Removed email address

  13. #13
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    DC Metro Area
    Posts
    23
    I'd be very interested in the pin out for PC tool as well. We have plenty of old staefa on campus, and my little project is seeing if a netbook with a DB9/usb dongle can replace a smart tool. I know it works with MS 1800 V 2.1 to connect to node or VPN to node, but if we can also get it to work with PC Tool to the card that would be awesome. I am much obliged for any help.

Page 1 of 7 1234567 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event