Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    New England
    Posts
    148

    Carel Controls - JCI FX-60 MSTP issue.

    I have a Inovent RTU with carel controls and I'm attempting to bring the RTU onto a fx-60 via mstp. I'm able to discover the RTU and bring it into the FX but I'm having communication issues and the RTU is bouncing on and offline. The RTU is the only device on the mstp trunk and there's about 400 ft of wire between the RTU and the FX. Should I install a eol resistor at the RTU? Or may a repeater be needed?
    "The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten". --Benjamin Franklin

  2. #2
    Join Date
    May 2004
    Location
    SE Pennsylvania
    Posts
    957
    400 ft one device I see no need for a repeater. EOL resistor yes. What baud rate? Did you use correct wire?

  3. #3
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    New England
    Posts
    148
    I'm using 22 AWG 3-wire twisted, shielded cable and the baud rate is set for 38,400. What's the recommended eol resistor size 250ohms?
    "The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten". --Benjamin Franklin

  4. #4
    Join Date
    May 2004
    Location
    SE Pennsylvania
    Posts
    957

  5. #5
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    1,247
    check your comm parameters in the carel unit, max master, max info frame, etc.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Shreveport, Louisiana
    Posts
    2,329
    Do not hook up the third wire/ref wire It is grounded in the Carel controller... One item I have also heard is that the device instance last numbers should match the mac address, but still havent comprehended why it worked that way but it did fix an issue we had...
    UA Local 141

  7. #7
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    WI
    Posts
    79
    Per Carel's website for the pCO-Net card (BACnet MSTP card), the card is optoisolated from the controller. Therefore, the ground is not shared between the controller and card.

    What are the other parameters of the MSTP card? (Instance, MAC address, Max Info Frames, Max Master) If the Max Info Frames are too low, this could cause the card to freeze up.

  8. #8
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    New England
    Posts
    148
    The controller info is
    Device Instance-0077000
    Baudrate-38400
    MSTP Add-011
    Max Masters-127
    Max Info Frames- 020
    "The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten". --Benjamin Franklin

  9. #9
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    New England
    Posts
    148
    Should the max masters be lowered and the info frames be brought up since this is the only device on the mstp trunk?
    "The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten". --Benjamin Franklin

  10. #10
    Join Date
    May 2011
    Location
    North Carolina
    Posts
    314
    You could lower the Max Masters. It can be 1 higher than the device ID. I think optimally if you could since this is the only device on the trunk you should set the device ID to 1. Not sure about the info frames.

  11. #11
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    WI
    Posts
    79
    Max info frames can be brought up, that will help prevent the card from locking up.
    What is the Instance and station address of your FX?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event