Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 13 of 53
  1. #1
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    21

    open dairy half coil freezing

    customer has a 24 foot and 12 foot open coolers side by side. the 12 foot has been having issues for last couple months. one call it was to warm. then month later to cold. problem now is approx half the coil is iced up. its the left side where the TXV feed the coil and it's beside the 24 foot. the 24 and the other 6 feet of the 12 foot are running fine. good airflow and temp. The iced side is of course warm and bad airflow due to the ice up. all fans are running. checked TXV and it seems fine.. system has off time defrost which I confirmed is working

    this one seems wierd to me...if it was the TXV wouldn't the far end of the coil be warm cause it would be starving??
    I'm thinking its the thermostat... I turn dial up and down and I can hear it click and see TXV feed... thermostat sensing bulb is near middle..My thought is the bulb has failed.

    anyone else expience same or similar??

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    New York, ny
    Posts
    181
    You made sure that the fan is definitely running??
    Maybe its turning only because the other fan is making it turn.
    Sent from my SGH-T999 using Tapatalk 2

  3. #3
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    200
    My first thought without knowing specifics, is you are low on charge. Verify proper charge.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Chicagoland Area
    Posts
    4,295
    Quote Originally Posted by frio View Post
    My first thought without knowing specifics, is you are low on charge. Verify proper charge.
    Without any other info this is what I'm thinking
    Officially, Down for the count

    YOU HAVE TO GET OFF YOUR ASS TO GET ON YOUR FEET

    It was working when I left...
    Liberalism-Ideas so good they mandate them

  5. #5
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    21
    No the fan/ fans are definitely running. I checked motors etc. they are definately operational. less than 5 year old hill pheniox systems. Roof top air cooled condensers. This 12 foot is on its own as is the 24 foot. They are all open as if its a 36 foot unit.
    Low charge? Iced where it feeds but normal at the far end of the coil? Doesn't seem so to me as his system has been problematic for awhile

  6. #6
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Western Kentucky
    Posts
    44
    Does the 12 foot section have just one txv??

  7. #7
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Western Kentucky
    Posts
    44
    Is sight glass clear??

  8. #8
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Western PA
    Posts
    24,933

  9. #9
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    New York, ny
    Posts
    181
    On the open case they some times have a motor on top t cause the curtain effect maybe that motor is no good?

    Sent from my SGH-T999 using Tapatalk 2

  10. #10
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Western PA
    Posts
    24,933
    Quote Originally Posted by TempcoDog View Post
    Roof top air cooled condensers.

    >snip<

    Doesn't seem so to me as his system has been problematic for awhile
    This adds up to me.


    Here's what ya do.

    http://www.sporlanonline.com/90-30-1.htm

    read that document, then follow it as far as charging suggestions.

  11. #11
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    21
    A motor up top too? Really hey? Haven't seen that yet. Yes one TXV. I never looked at the sight glass when I was on the roof as I just opened the electrical panel.
    Monday will have to get their staff to remove product and get the back panel off to check for another motor and see if any obstruction. dont think these have another motor. then also check if evidence of a leak starting from condenser.

  12. #12
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Vancouver , BC
    Posts
    265
    Model of case would help.

    High side , low side pressures would help.

    More info needed.
    I'm with the other guys , with info given I would say your low on charge. Check the link JP has posted and check back with us.

  13. #13
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    NW Iowa
    Posts
    102
    SH & SC? Sounds either low charge, or txv not feeding.

Page 1 of 5 12345 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event