Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 13 of 20

Hybrid View

  1. #1

    Modine Hot Dawg heater won't start

    I have a new ( 3 mos old) heater installed in a greenhouse. It was working fine until two weeks ago when the PE motor would start and then go off after failing to light the burners. I turned off the power and then reset CB. I cylcled it five times and then it started working fine. Last Wed. if failed to even come on. PE moter would not even run. I checked the ignition board and the 3 amp fuse was good. The LED was steady green and the flame LED was orange. The code said it was normal asking for heat request. I replaced the thermostat and nothing changed. I checked the transformer and it is putting out 24 vac. I checked the thermostat out put terminal on the control board and it was 24vac and input was zero , turned the thermostat above room temp, heard it click, and rechecked and input was 24 vac. Still no PE motor action. Checked the voltage to the PE motor and it was zero. Checked the ohms on the motor and meter read indicated closed curcuit. Any more ideas? I am suspecting a bad ignition control board, but would like to check anything else before spending the money.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Virginia
    Posts
    2,750
    3 months old ? I'd have it sitting on the desk of whoever i purchased it from ....

  3. #3
    I ordered it from "Greenhouse Megastore" in IL. I could return it but the effort of pulling all the plants out and dropping it from the overhead mount would be a lot of work. The board runs about $$$. I will check the motor by jumping some power to it. If it runs, then I will probably order the board. Thanks for the info.


    Pricing isn't allowed
    Last edited by jpsmith1cm; 02-20-2013 at 05:55 AM.

  4. #4
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    East of Lyndon's
    Posts
    525
    I installed one in a greenhouse but I used the closed-combustion model.
    If you can't fix it with a hammer, you've got an electrical problem.

  5. #5
    Just to bring you all up to date on my voyage. I contacted the company where I got the heater and they said the warranty covered the board. I have a new one on the way. Thanks for all of the input.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Utah
    Posts
    42
    These are apparently bad units, I take care of a greenhouse with about 30 of these units barely a year old and I have had to replace multiple circuit boards and fan motors already. Both boards I changed out had bad relays for the IDM motor.
    If it aint broke don't fix it!!!

  7. #7
    Has anyone checked circuit boards replaced to see why they failed? One of the blogs I read where he found a broken weld. He repaired it and it worked fine. With all of these boards coming from the same company, could there be a problem with their robotic welding system? I am going to pull the board and give it a close look before ordering a new one. Will let everyone know if I find anything.

  8. #8
    Jumped power to PE moter and it ran fine. Going to pull out board and replace.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Virginia
    Posts
    2,750
    Thats sad , Hell the old fashioned modines hanging from ceilings all around town run for friggin ever.

    What have they done to the indestructible Modine ????

  10. #10
    That is what I thought when I ordered it. I had always heard good reports on their heaters. Thanks for responding.

  11. #11
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    SE Michigan
    Posts
    17,605
    Green houses get very humid...circuit boards don't like so much humidity.
    "The road to Hell is paved with progressive policies."

  12. #12
    Humid is putting it mildly. The board was dry, but you are probably correct. Thanks for the idea. They make a water proofing varnish that I could spray the board with and liquid electrical tape for all connections. Just have to make sure and not cover anything that has to disparate heat.

  13. #13
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    SE Michigan
    Posts
    17,605
    Dont recommend that, it may prove to be an insulator and cause bits to heat up.
    "The road to Hell is paved with progressive policies."

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event