Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 13 of 14
  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Midletown, Ohio
    Posts
    3

    Flotronic Monitor Software

    I'm looking for the illusive "flotronic monitor" software, I have 2 older flotronics machines that I recently took over the maintenance on and both units have dropped several compressors over the years. recently changed 2 compressors on 'b' circuit but can't get circuit restarted, changed out EXV, circuit board and sensors. I need to be able to look at what is really happening on the board. The "a" circuit is jumpered out because the oil pump died in the A1 compressor and I have to get the "b" circuit running before I can tear into the "A" circuit.

    As far as the machines go one is a 30GT170 and the other is a 30GB150 with 1500 step exv's.

    Any help will be greatly appreciated.

    Thanks
    JIM

  2. #2
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    flourtown pa.
    Posts
    57

    Flowtronic program

    Send me your e-mail

  3. #3
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Greensboro, NC
    Posts
    128

    Smile Most common problems on 30GB/GT

    Hi,
    You probably have found out how smart the main board is. The board looks at the safties before start-up and will not allow start-up if the oil pressure switch is made on the lead compressor. Same goes if any of the other safties are jumped or in the wrong position before start-up. Which board did you replace? If it is the main board there is a jumper that must be installed on the new microprocessor that was not needed on the old board. There is a Carrier Bullitien covering that issue. Early flotronics had discharge gas temperature sensors that would open while running, contactors that had the shellac coating that is located between the iron surfaces sticking together causing the compressor to run after pumpdown until it burned up, sensors that would drift out a couple of degrees causing the superheat to go so low that the compressors would show no oil pressure due to liquid droplets in the oil.
    The configuration header from the main processor board must be installed on the new board....
    Hope this is helpful.

  4. #4

    flotronic monitor software

    Tomt
    I read that you might know where to get software for a 30gb. I've lost my copy and a coworker having problems with his chiller.
    Thanks

  5. #5
    Join Date
    May 2006
    Location
    Mooresville, North Carolina
    Posts
    224
    Believe it or not I work for carrier and can't seem to get this software.
    Refer all arguments to the wife, she's better at it.
    www.fairtax.org

  6. #6
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Pasadena, California
    Posts
    114

    30GB software

    I have the complete setup . Sofware runs on dos and you may need windows 98 or 2000 to run it. Also need a telabyte converter, transformer & some adapters to connect. Do a search on previous posts and you will find valuable info on this issue

  7. #7
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Middle Tennessee
    Posts
    11,347

    *

    are they air cooled condensers?

    had a job in miami with 3-80 ton (30gt080's) chillers with air cooled condensers, tons of repairs were always needed

    i tried for years to get the owners to replace the condenser coils which were deteriorated due to salt air (close to the beach)

    finally after numerous compressor changeouts i got the ok to replace condenser coils

    replaced condenser coils using epoxy coated coils on all 3-80 tonners, those systems purred like kittens for years after that

    of course occasionally thermisters needed to be replaced.

    and i rebuilt a few mechanically faulty exv's which would cause lockouts due to slow stepping exv piston

    the way that carrier mounts the aircooled condenser coils allow for quick coil deterioration



    .

  8. #8
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Southern New Jersey
    Posts
    10
    I have a customer with two 30GB100-650's serial 5090F43465. I really need that software if you help me out. These chillers are a bear without that software, I had it 15 years ago but lost it.
    Thanks, Bryan

  9. #9
    Join Date
    Dec 2000
    Location
    flourtown pa.
    Posts
    57

    flotronic

    need e-mail address. will not let me attach file

  10. #10
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Southern New Jersey
    Posts
    10

  11. #11
    Join Date
    May 2006
    Location
    Mooresville, North Carolina
    Posts
    224
    Can I get the name of this software. I have service tool IV for DOS, but know nothing of a telabyte converter.
    Refer all arguments to the wife, she's better at it.
    www.fairtax.org

  12. #12
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Pasadena, California
    Posts
    114

    Re 30GB Flotronic chiller

    I got this software from Carrier training dept. late 90s. Don't know the name. Its only good for the two digit flotronics with the 750 step EXVs. To interface with the GB processor you need the Telabyte converter.

  13. #13

    Flotronic software

    Just picked up an account with a couple flotronics. Can anyone help me out with that software. Ive tried gettting it from Carrier but they seemed lost. Any help would be appreciated. My email is tonys_baseball@yahoo.com.

    Thanks

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event