Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 13 of 41
  1. #1
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Phila, PA
    Posts
    176

    Compressor flooding

    I have a walk in box, Went to job yesterday found compressor flooding. Check to make sure evap was clean and fan going right way, all good. Tried to adjust expansion valve and nothing!! Went back today put in new valve and same thing, still flooding. Is it possible my new expansion valve is bad ??? It's an old R-12 system that has 414b in it now. It seems that refrigerant is just blowing by the valve, I cant even clear the sight glass, no matter how much refrigerant I put in. Am I missing anything?

    High side pressure was about 112 and low side was about 38. Ambient temp about 64

  2. #2
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    172
    Sure that compressor is pumping efficiently?

  3. #3
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Western PA
    Posts
    24,947
    Quote Originally Posted by cmclifton View Post
    Sure that compressor is pumping efficiently?
    I'm not the only one who caught that...

    How about a full set of system readings?

    Ambient temp, suction and liquid pressures and "flooding" aren't even close to enough to help you with this system.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Phila, PA
    Posts
    176
    Quote Originally Posted by cmclifton View Post
    Sure that compressor is pumping efficiently?

    If the compressor was in efficient it would be hot or at least warm, not a ball of ice, correct? I did check liquid and suction line temps, don't remeber exactly what they were, but according to pt chart I had no superheat, and about 15degrees of sub cooling if that helps. and the box will not come down in temp at all, so I basically am not getting any heat transfer across evap at all.

  5. #5
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Mid-Mo
    Posts
    3,425
    Assuming you have the bulb in the right place and insulated well? We do need some numbers to look at. Also does this have some type of head pressure control?

  6. #6
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Savannah Ga.
    Posts
    36
    Is there a heat exchanger mounted in the liquid/suction line? Have seen them leak internally and bleed liquid right into the suction line. Those were fun to diagnose!

  7. #7
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Western PA
    Posts
    24,947
    Your low side was 38 pounds which equals 47 degrees and you compressor was "a ball of ice"?


    Something is very fishy here.

  8. #8
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Western KY
    Posts
    1,221
    Did u pump down and change valve or pull charge? I'm with JP on the ice ball at 47 SST. Are you maybe grossly over charged?

  9. #9
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Savannah Ga.
    Posts
    36
    Does the system have a heat exchanger installed?

    The more I think about this, the more convinced I am that you probably have a heat exchanger on that system and it is leaking internally, dumping liquid straight into the suction line! Has anyone else ever seen this? Anyone agree?

  10. #10
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Lehigh Valley, PA
    Posts
    427
    Quote Originally Posted by icexprt View Post
    Does the system have a heat exchanger installed?

    The more I think about this, the more convinced I am that you probably have a heat exchanger on that system and it is leaking internally, dumping liquid straight into the suction line! Has anyone else ever seen this? Anyone agree?
    Yea, thru the TXV equalizer but the SH would be way low measured at the compressor and way high measured at the evap but wouldn't one visually see this while troubleshooting?

  11. #11
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Lehigh Valley, PA
    Posts
    427
    Oops, you said heat exchanger. Never saw one leak internally, only externally.

  12. #12
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    B.C. Canada
    Posts
    826
    Ive seen an hx accumulator leak internaly, tricky one, im pretty sure there is a thread or 2 about that on here somwhere, but im horrible at finding stuff

  13. #13
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Phila, PA
    Posts
    176
    Quote Originally Posted by jpsmith1cm View Post
    Your low side was 38 pounds which equals 47 degrees and you compressor was "a ball of ice"?


    Something is very fishy here.
    Your assuming SaT. vapor, but if I'm flooding wouldn't that be sat. liquid? then the temp is 32degrees. Now evn though I was flooding I didn't have a clear liquid line sightglass, so I did add some refrigerant to see what would happen and my pressur did increase there for so did the suction temp, but originally my suction temp was about 25 degrees when it was icing up

Page 1 of 4 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event