Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 14 to 20 of 20
  1. #14
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Chicagoland Area
    Posts
    4,591
    I get it. They built a ceiling around the condenser section. In answer to your question. Yes. I've seen criticaly charged cap tube systems drop to 10psi at startup, raise to 17-22 as the box cooled down and drop even lower as box hits temp. With no nameplate you'll have to charge by superheat. The other variable you do not know is if the last guy or last two guys put their guages on the system.
    Officially, Down for the count

    YOU HAVE TO GET OFF YOUR ASS TO GET ON YOUR FEET

    I know enough to know, I don't know enough
    Liberalism-Ideas so good they mandate them

  2. #15
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Lehigh Valley, PA
    Posts
    436
    I'd want to know what the ambient temp is near the condenser and what your head psi reads while you are seeing 5-10 psi suction pressure before determining that I had a clogged cap tube. How old is this system? Was it always R134?

  3. #16
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    21
    From what they said nobody has touched the system since the new compressor/ condensing unit was installed 4 or so months ago. Yes it's always been 134a. Ambient was around 60f round condenser.
    So I need to system run awhile and see what suction pressure will do?
    Appreciate your guys insight and have more to go on now when I return tomorrow

  4. #17
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Chicagoland Area
    Posts
    4,591
    60* ambient? Therin lies your problem.
    Officially, Down for the count

    YOU HAVE TO GET OFF YOUR ASS TO GET ON YOUR FEET

    I know enough to know, I don't know enough
    Liberalism-Ideas so good they mandate them

  5. #18
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    794
    Yeah, at 60 ambient, 10psig suction on 134A is to be expected.

  6. #19
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    21
    So I went back and changed the cold control from the original one to a habco. Superheat was ill high at 20-22 but supply temp was 35f and system shut off at 35-36 and back on at 40-42 ish. Running good. Apparently this is the second condensing unit they've gone through with the original evap. Low budget but working for them
    Thanks again for all your insight

  7. #20
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    6,263
    My thought was the guy that installed the condensing unit 4 months ago was probably charging it when there was a much higher ambient.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event