Results 1 to 7 of 7
  1. #1

    Gas Smell at start up

    Hello I am a Facility manager and I have a building where one section of the building is serviced by a 10 ton Trane packaged gas and electric(Reliant). At start up of heat mode we get a whiff of natural gas that disappears quickly. I had the heat exchange smoke tested and found no leaks . The tech also changed the ignitor, but we still get the gas smell. Any ideas on my next move? TK

  2. #2
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Mount Airy, MD
    Posts
    7,281
    Gas Meter Vent next to the outside air intake? Any Gas vents next to the outdoor air intake? Is a N.O Vent valve off a boiler near the outdoor air intake?, Light off fails on 1st attempt and exhaust gets sucked into the outside air intake?

  3. #3
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Southeastern Pa
    Posts
    17,850
    Quote Originally Posted by Tommyzirk View Post
    Hello I am a Facility manager and I have a building where one section of the building is serviced by a 10 ton Trane packaged gas and electric(Reliant). At start up of heat mode we get a whiff of natural gas that disappears quickly. I had the heat exchange smoke tested and found no leaks . The tech also changed the ignitor, but we still get the gas smell. Any ideas on my next move? TK
    I think you mean ReliaTel, the control board iteration.

    Are you saying you smell this on the roof, or in the building?
    [Avatar photo from a Florida training accident. Everyone walked away.]
    2 Tim 3:16-17

    RSES CMS, HVAC Electrical Specialist

    AOP Forum Rules:







  4. #4
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    790
    I had a cinema having the problem Chris stated (ignitions were frequently failing and unburned fuel was getting exhausted from heat exchanger and getting pulled into the make air hood on the unit). It was very noticeable inside when the conditions outside were right.

  5. #5
    Join Date
    May 2007
    Location
    Dry as a bone Tucson
    Posts
    4,195
    Quote Originally Posted by Tommyzirk View Post
    Hello I am a Facility manager and I have a building where one section of the building is serviced by a 10 ton Trane packaged gas and electric(Reliant). At start up of heat mode we get a whiff of natural gas that disappears quickly. I had the heat exchange smoke tested and found no leaks . The tech also changed the ignitor, but we still get the gas smell. Any ideas on my next move? TK
    I have found pressure port caps on the "out" side of gas valves loose when checking this complaint. There is only a leak when there is a call for heat.
    Some Talk, Some Do
    "keeping condensing pressures low and evaporator pressures high"
    Comfort is my goal
    Blog
    Web
    Facebook


  6. #6
    Join Date
    May 2006
    Location
    Raleigh N.C.
    Posts
    276
    Also a loose union after the gas valve,. Made us look stupid, taking a week to find it.
    Damn phosgene

  7. #7
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Orange County N.Y.
    Posts
    1,176
    I've seen similar problems with larger tonnage Trane RTU's. If the burner is not operating correctly it can mis-fire and a small amount of unburnt fuel will be leaving the exhaust ports and be pulled into the economiser housing and into the space. A few factors can be the cause of flame failure, all of which can be fairly easy to find with the right tools and the right technician. It all has to do with the amount of combustion air entering the chamber. Your tech will need a negative reading manometer if it is the system that I'm thinking of.

    ...Ron
    Roof Rat

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event