Results 1 to 8 of 8
  1. #1

    trane 3 ton heatpump with electronic txv

    I have a Trane heat pump unit (3 ton) that the electronic txv shuts down to the point it causes the coil to ice up. It was installed 3 months ago and worked fine until 2 days ago. The board is indicating low super heat or a stuck valve. I can cycle the power and it runs great for a day and then stops cooling yet the compressor sitll runs at 50 suction and 300 head. The system is 410. Any suggestions? All pressures are good during normal operation.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    willowick ,oh
    Posts
    261
    I need more info. These txv's will compensate on an inadequate charge in the system. That leads me to believe that it is short on 410. You may have a leak. Be sure to check the obvious as well .Reversing valve, Check valve outside,filter,filter dryers,and blower operations.I need odt,idt,and subcooling to help more. Or just add some 410 and see what happens. You must give 410 time to balance once you add a bunch. Make sure you flip yer jug over too.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Tulsa, OK
    Posts
    981
    One tiny flake of gray brazing residue from without proper nitrogen flow (even if you used it) will ruin the EEV.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Columbia, MD
    Posts
    3,855
    there is a test mode which cycles the valve open and closed. there are also sensors that could be bad. low superheat would be caused from low airflow or valve stuck wide open. also ohm your sensors and compare them to the chart

  5. #5
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    western new york
    Posts
    6
    i would agree that it is possible low on charge with a txv you should check subcooling 410 always has to be added as a liquid its common that suction should be around 125

  6. #6
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Mississippi
    Posts
    1,338
    Low charge

  7. #7
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Fairfield county Connecticuit
    Posts
    778
    Right on Gravity

  8. #8
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Southeastern Pa
    Posts
    18,397
    Quote Originally Posted by handycraftsmn View Post
    I have a Trane heat pump unit (3 ton) that the electronic txv shuts down to the point it causes the coil to ice up. It was installed 3 months ago and worked fine until 2 days ago. The board is indicating low super heat or a stuck valve. I can cycle the power and it runs great for a day and then stops cooling yet the compressor sitll runs at 50 suction and 300 head. The system is 410. Any suggestions? All pressures are good during normal operation.
    Okay, I'll ask.

    Are you the homeowner, or a technician?

    I ask sionce this is your first post here......
    [Avatar photo from a Florida training accident. Everyone walked away.]
    2 Tim 3:16-17

    RSES CMS, HVAC Electrical Specialist

    AOP Forum Rules:







Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event