Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 13 of 16
  1. #1
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    1,204

    would u replace a 2.5 tons compressor with 2 tons?

    customer said dont have the money for new one for his 2.5 tons bad compressor,i have a uesd 2 tons compressor in good working condition,both r22 and spec r the same,use 35mf run cap,have anyone done that before?how is comeoput?

  2. #2
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    God's country - Shenandoah Valley, VA
    Posts
    362
    Quote Originally Posted by pony View Post
    ,have anyone done that before?how is comeoput?

    About 6,000 btu's less. And poor latent removal even with fan speed lowered. I didn't try it; one of my employees did without my knowledge. Guess who had to eat a new cond. unit?

  3. #3
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    NW burbs of Detroit
    Posts
    6,058
    Hey, Pony.

    No not a good idea. Not power enough to cool or remove humidity plus too small for home.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    1,204
    thanks a lot,guess have to tell customer either get a new compressor or get burn up in hot weather,lol.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    36
    Quote Originally Posted by pony View Post
    thanks a lot,guess have to tell customer either get a new compressor or get burn up in hot weather,lol.
    Walmart window unit in the bedroom is your friend. I keep an old one in the garage, same price as putting wifey up in a motel for one night.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    9,441
    Pony, you would be converting your 2.5 ton system to a 2 ton system with a likely higher efficiency. Efficiency is all fine and good, but you gotta have the horses to cool the place.

    Technical incompetence is NOT a sales tool....

  7. #7
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    1,268
    Well I think it depends on the requirements of the home, did the last tech do a good job at sizing the unit...and have there been any improvements to the insulation of the house?

  8. #8
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    North Richland Hills, Texas
    Posts
    14,914
    A long time ago I accidentally replaced a 3.5 ton compressor with a 3 ton one, and didn't realize it until I was done and filling out my invoice.

    I told the customer about it, and scheduled a time to go back and put the correct one in but it was going to be about a week before our schedules lined up.
    The day before I was to go back out with the right compressor, they canceled because with the "undersize" compressor, the system was keeping the house more comfortable than it had ever been.

    A few years later, when they wanted to replace the whole system, we did a detailed load calc and discovered the house really needed a 2.5 ton system!
    If more government is the answer, then it's a really stupid question.

  9. #9
    Join Date
    May 2005
    Location
    South
    Posts
    580
    Quote Originally Posted by mark beiser View Post
    A long time ago I accidentally replaced a 3.5 ton compressor with a 3 ton one, and didn't realize it until I was done and filling out my invoice.

    I told the customer about it, and scheduled a time to go back and put the correct one in but it was going to be about a week before our schedules lined up.
    The day before I was to go back out with the right compressor, they canceled because with the "undersize" compressor, the system was keeping the house more comfortable than it had ever been.

    A few years later, when they wanted to replace the whole system, we did a detailed load calc and discovered the house really needed a 2.5 ton system!
    se see I put it thin in for copreeser an maka me de moonies.
    thnk jou my freind I hav a hep from bored dis one es graet!!

  10. #10
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Sherman, TX
    Posts
    9,441
    Quote Originally Posted by truck12 View Post
    se see I put it thin in for copreeser an maka me de moonies.
    thnk jou my freind I hav a hep from bored dis one es graet!!
    You're starting to sound like a real, true-blue racist bigot......What does a person's English have to do with his intelligence or knowledge?

    You're disgusting.....
    Technical incompetence is NOT a sales tool....

  11. #11
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Ontario
    Posts
    700
    Quote Originally Posted by truck12 View Post
    se see I put it thin in for copreeser an maka me de moonies.
    thnk jou my freind I hav a hep from bored dis one es graet!!
    DISLIKE!!!
    Question authority!

  12. #12
    Join Date
    May 2005
    Location
    South
    Posts
    580
    Quote Originally Posted by John Markl View Post
    You're starting to sound like a real, true-blue racist bigot......What does a person's English have to do with his intelligence or knowledge?

    You're disgusting.....
    The red flag should go up when he shows up on a donkey.

  13. #13
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Western PA
    Posts
    25,690
    Quote Originally Posted by John Markl View Post
    You're starting to sound like a real, true-blue racist bigot......What does a person's English have to do with his intelligence or knowledge?

    You're disgusting.....

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event