Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 13 of 45
  1. #1
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    7

    Hmm Ys chiller No oil return

    I have four 300 ton ys s2 york chillers,I got the oil results back and #2 and #3 chiller needed an oil change.So we changed the oil in #2 and it ran for 24 hours and it seemed to be ok so we did the oil change in #3 chiller,then on Saturday the weekend crew said #2 shut down on low seperator oil,when I came in it looked like there was enough oil in the sump so I started it back up and it ran for about 15 min and shut down on low oil.So we checked out the Eductors and they were ok we had already changed the eductor filters so we ruled that out.
    Whats really got me stumped is that I started up chiller 3 today and it is doing the same thing that #2 is. Both chillers were running fine before oil change and now are having the same problem.
    Like I said they are york ys -s2 chillers and the book I have says to use 10 gallons of York type C oil.
    Am I missing something?
    any thoughts?
    Thanks

  2. #2
    Join Date
    May 2011
    Location
    North FL.
    Posts
    206
    What is you entering Condenser temps been running?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  3. #3
    Join Date
    May 2011
    Location
    North FL.
    Posts
    206
    Condenser water temps getting too low can cause you problems.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #4
    Join Date
    May 2011
    Location
    North FL.
    Posts
    206
    Make sure condenser water temps are right, and tower fans operating properly


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. #5
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    MEXICO
    Posts
    472
    low partial load, condenser water temperature low, low water flow

  6. #6
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    7
    I have tried setting my tower fans at different speeds and it does the same thing if the CT water is 75 or 95,With a higher head press the oil does return but it leaves almost as fast
    I did notice that my discharge temp is low about 15 DSH and my slide valve never got farther than 40% and the water setpoint is 45 and it never got lower than 47

  7. #7
    Join Date
    May 2011
    Location
    North FL.
    Posts
    206
    Check your flows, odd that it's happening to
    Most of them. Must be WD? Chill wtr and condenser wtr make sure they have the bldg aud . Did you say you are having to run tower fans manually?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #8
    Join Date
    May 2011
    Location
    North FL.
    Posts
    206
    Sorry I can't do more than one thing at a time. Verify proper chill wtr flow. Make sure they have there controls working properly


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  9. #9
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    7
    I don't have to run fans on Man. I just did to get temp up

    What I can't keep asking is why they ran fine before oil change and now shutting down.nothing else was done???

  10. #10
    Join Date
    May 2011
    Location
    North FL.
    Posts
    206
    That you know of, did you verify oil charge plus how much did you remove from each ch


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  11. #11
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    MEXICO
    Posts
    472
    oil charge for these machines is 10 gallons. that version is the machine?

  12. #12
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Somewhere in the world.
    Posts
    1,606

    York YS

    What refrigerant is the Chiller using ? Because some are R22 and some are R134a
    Arguing with your Boss is like wrestling with a pig in
    mud.
    After a while you realize that while you are getting
    dirty, the pig is actually enjoying it.

    It is not exactly cheating, I prefer to consider it
    creative problem solving.

    25 years ago we had Bob Hope , Steve Jobs , and Johnny Cash today we have no Hope no Jobs and no Cash !
    I can fix broke but i can't fix stupid !

  13. #13
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Somewhere in the world.
    Posts
    1,606

    York YS

    Reason I ask R22 takes C-oil and R134a takes K-oil just thought I would ask this stupid question.
    Arguing with your Boss is like wrestling with a pig in
    mud.
    After a while you realize that while you are getting
    dirty, the pig is actually enjoying it.

    It is not exactly cheating, I prefer to consider it
    creative problem solving.

    25 years ago we had Bob Hope , Steve Jobs , and Johnny Cash today we have no Hope no Jobs and no Cash !
    I can fix broke but i can't fix stupid !

Page 1 of 4 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event