cap tubes
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 13 of 15

Thread: cap tubes

  1. #1
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    7

    cap tubes

    I'm relatively new at refrigeration. I have been working in the heating and a/c field for some time now. My question is, how do you determine what size cap tube to use on refrigeraters? And,how do you determine how many horsepower a compresser is? As I see,the 2 are relative to one another.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    5,975
    Quote Originally Posted by andy1154 View Post
    I'm relatively new at refrigeration. I have been working in the heating and a/c field for some time now. My question is, how do you determine what size cap tube to use on refrigeraters? And,how do you determine how many horsepower a compresser is? As I see,the 2 are relative to one another.
    Per your other thread 1/3 HP

  3. #3
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    7
    So,the compresser,ARE43C3-IAA is 1/3 hp? How did you find that information? And Thank you.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    7
    That information helps a lot. Now I can just go to my supco chart,and see what size and length cap tube I need for a medium temp application.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    5,975
    United Refrigeration catolog. In the compressor section.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    7
    Thank you very much. Where can I get that catolog?

  7. #7
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    5,975
    What is the ambient temperature where the cooler is located ? Is the condenser coil clean ?

  8. #8
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    5,975
    Quote Originally Posted by andy1154 View Post
    Thank you very much. Where can I get that catolog?
    Online or a local branch they are everywhere.

  9. #9
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    7
    ambient temp in that area is around 75 degrees or so. problem is the compresser sits close to the ceiling and in that area it gets pretty hot. The coil is clean,I faithfully clean all the condensing coils on a monthy basis. With the old compressor in place,before it died, my suction pressure was about 45 to 50,and the head was closer to 200 to 225. That's why I'm confused as to why the pressures are so screwy now. Like I said,the unit does use R-22.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Kansas City, Kansas, United States
    Posts
    13,828
    maybe you could cut a couple inches off the cap tube?
    I WILL SELL WORK,GENERATE BUSINESS, GO GET NEW CUSTOMERS!
    YOU SHUT THE HELL UP AND QUIT RUNNING YOUR MOUTH!

  11. #11
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    5,975
    [QUOTE=andy1154;12591501] I'm confused as to why the pressures are so screwy now.

    Maybe before your charge was low and now your at correct charge. Do as supertek65 suggested and remove a few inches off the tube. I will almost always change the cap tube on a compressor change. Cheap insurance.

  12. #12
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    south jersey
    Posts
    1,096
    What is leading you toward the cap tube? Why cut it and not just change it?
    You need to put the phone down and get back to work!

  13. #13
    Join Date
    Apr 2002
    Location
    Ann Arbor, MI
    Posts
    2,985
    Quote Originally Posted by andy1154 View Post
    That information helps a lot. Now I can just go to my supco chart,and see what size and length cap tube I need for a medium temp application.
    A very good capillary tube sizing program can be found here: http://boxload.tecumseh.com/
    If the only tool you have is a hammer, you tend to see every problem as a nail. Abraham Maslow

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Comfortech Show Promo Image

Related Forums

Plumbing Talks | Contractor Magazine
Forums | Electrical Construction & Maintenance (EC&M) Magazine
Comfortech365 Virtual Event